Cudowne pierożki, które zagoszczą na Waszych stołach.
Koniecznie zróbcie na święta.
Składniki:
Farsz:
500 g kapusty kiszonej
2 garści grzybów suszonych
2 cebule
50 ml oleju
1 łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
40 ml oleju
30 g drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
1 jajko
czarnuszka
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy połowę mleka, 2
łyżki mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kwadrans.
Do rozczynu wlewamy resztę mleka, sól, jajko, żółtko,
pozostałą mąkę, olej i wyrabiamy na stolnicy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Farsz:
Kapustę zalewamy zimną wodą, gotujemy do jej miękkości,
odcedzamy, odciskamy z nadmiaru płynu, szatkujemy.
Grzyby zalewamy zimną wodą, gotujemy aż będą miękkie,
odcedzamy. Drobno kroimy.
Na rozgrzanym oleju szklimy posiekaną cebulę, wrzucamy
grzyby i kapustę. Do smaku doprawiamy mielonym kminkiem, solą i pieprzem.
Odparowujemy z nadmiaru płynu.
Ciasto rozwałkowujemy, lekko podsypując mąką, wycinamy
kręgi, na środek każdego układamy farsz. Zlepiamy, układamy na blaszce do
pieczenia wyłożonej papierem.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 20 min. w 180°C na środkowej półce (bez termoobiegu).
ale pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń