czwartek, 11 lipca 2019

Sałatka ziemniaczana do grilla


W tym roku częściej jemy dania z grilla, do tego obmyśliliśmy sałatkę ziemniaczaną, która idealnie pasuje do mięs.










Składniki: 


500 g ziemniaków
1 szklanka mleka
2 liście laurowe
1 łyżeczka masła
100 g kurek
5 kiszonych ogórków
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz




Przygotowanie: 




Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.

Kurki oczyszczamy, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy zimną wodą, mlekiem, dodajemy liście laurowe i sól (pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Ogórki kroimy w kostkę.

Natkę i szczypior z dymką siekamy.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski.

Przygotowujemy dressing.

Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy. Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy ze składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Schładzamy przed podaniem.
  



 

2 komentarze: