W tym roku częściej jemy dania z grilla, do tego
obmyśliliśmy sałatkę ziemniaczaną, która idealnie pasuje do mięs.
Składniki:
500 g ziemniaków
1 szklanka mleka
2 liście laurowe
2 liście laurowe
1 łyżeczka masła
100 g kurek
5 kiszonych ogórków
1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.
Kurki oczyszczamy, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy zimną
wodą, mlekiem, dodajemy liście laurowe i sól (pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę
masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Ogórki kroimy w kostkę.
Natkę i szczypior z dymką siekamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Przygotowujemy dressing.
Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy.
Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy ze składnikami. Do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Schładzamy przed podaniem.
muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatki ziemniaczane
OdpowiedzUsuń