środa, 10 lipca 2019

Frużelina truskawkowa z chia

Podstawą do poprawnego gospodarowania produktu, jest jego poznanie. Zanim zastosujemy, wpierw czytamy...niestety, niektórzy w zapór idą. Tym razem proponujemy przesmaczny dodatek, który można wykorzystać do deserów i dań głównych.








Składniki: 


1 kg truskawek
4 łyżki ksylitolu (w zależności od słodkości owoców)
400 ml wody
2 garści świeżej mięty
2 łyżki mąki z tapioki
2 łyżki nasion chia


Przygotowanie:



Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na pół, zasypujemy ksylitolem. Odstawiamy na pół godziny.


O truskawek wlewamy wodę, zagotowujemy.

Mąkę mieszamy z zimną wodą(100 ml), dodajemy do całości razem z posiekaną miętą. Ponownie zagotowujemy. Płomień wyłączamy, wsypujemy nasiona, dokładnie mieszamy.

Gorące przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy nakrętką do spodu, do wystudzenia.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz