Długo polowaliśmy na te grzybki. Można je zastąpić malutkimi
pieczarkami, choć smak jest lekko odmienny. Ważny jest efekt końcowy.
Zapraszamy na degustację.
Składniki
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 jajko
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 50 g białych grzybów shimeji
- 50 g brązowych grzybów shimeji
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mieloną łopatkę mieszamy z jajkiem, startym czosnkiem (2
ząbki) i imbirem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Do smaku doprawiamy
solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki, które obsmażamy na suchej patelni.
Posiekaną cebulę i czosnek, szklimy na oleju arachidowym,
dodajemy grzyby, lekko podduszmy z sosem sojowym. Przekładamy pulpety, zalewamy
wrzątkiem (0,7 litra),
dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Pod koniec wlewamy sos ostrygowy.
Mąkę rozrabiamy z zimną wodą, dodajemy do sosu. Zagęszczamy
(około 7 minut, cały czas mieszając), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Takie danie to bym jadł dzień i noc bo tak dobrze ono wygląda według mnie.Szkoda że nikt nie komentuje.
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń