piątek, 7 września 2018

Pulpeciki duszone z grzybami shimeji


Długo polowaliśmy na te grzybki. Można je zastąpić malutkimi pieczarkami, choć smak jest lekko odmienny. Ważny jest efekt końcowy. Zapraszamy na degustację.












Składniki

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 50 g białych grzybów shimeji
  • 50 g brązowych grzybów shimeji
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Mieloną łopatkę mieszamy z jajkiem, startym czosnkiem (2 ząbki) i imbirem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki, które obsmażamy na suchej patelni.

      Posiekaną cebulę i czosnek, szklimy na oleju arachidowym, dodajemy grzyby, lekko podduszmy z sosem sojowym. Przekładamy pulpety, zalewamy wrzątkiem (0,7 litra), dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Pod koniec wlewamy sos ostrygowy.

      Mąkę rozrabiamy z zimną wodą, dodajemy do sosu. Zagęszczamy (około 7 minut, cały czas mieszając), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


2 komentarze:

  1. Takie danie to bym jadł dzień i noc bo tak dobrze ono wygląda według mnie.Szkoda że nikt nie komentuje.

    OdpowiedzUsuń