Postanowiliśmy połączyć nasze ulubione pory roku. Jedną,
gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3
Składniki
- 1,5 kg dyni
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 500 ml żuru
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 8 plastrów bekonu
- 1 mini bagietka
- 50 g startego żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ
nacinamy w „kratkę”.
Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce
rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C. Studzimy, oddzielamy
miąższ od skóry.
Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do
uzyskania ulubionej gęstości.
Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej
patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę
do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem.
Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy
oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez 10 min.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz