czwartek, 6 września 2018

Zupa krem z dyni na żurku


Postanowiliśmy połączyć nasze ulubione pory roku. Jedną, gdzie wszystko budzi się do życia, drugą…mega kolorową <3










Składniki

  • 1,5 kg dyni
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 500 ml żuru
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 plastrów bekonu
  • 1 mini bagietka
  • 50 g startego żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”.
      Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C. Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry.

      Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości.

      Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni. Bekon odstawiamy, tłuszcz dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem.

      Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz