Połowę ziemniaków starannie wyszorowanych ugotowałem w mundurkach, drugą połowę obrałem i starłem na tarce o drobnych oczkach razem z cebula.
Surową masę ziemniaczaną włożyłem do sitka wyłożonego gazą, aby spłynął sok. Delikatnie dociskamy aby przyspieszyć proces. Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha. Odciśnięty sok odstawiłem na chwilę, zlałem płyn a krochmal dodałem do masy ziemniaczanej.
Ziemniaki w mundurkach po ostudzeniu obrałem, przecisnąłem przez praskę. Mieszamy oba rodzaje ziemniaków, dodałem mąkę ziemniaczaną i jajko. Dokładnie wyrobiłem masę, doprawiłem solą i pieprzem.
Mięso zmieliłem razem z drugą cebulą. Doprawiłem majerankiem, solą, lubczykiem, pieprzem. Dodałem przeciśnięty czosnek.
Na zwilżonych dłoniach rozpłaszczałem kawałki ciasta, włożyłem farsz, zlepiałem w podłużne pyzy.
Do osolonego wrzątku wkładałem delikatnie kartacze, gotowałem ok. 30-40 minut, 15 minut do wypłynięcia. W tym czasie przygotowałem skwarki z boczku.
Odcedzone kartacze polałem okrasą.
od dawna mam chęć zrobić; apetyczne zdjęcie
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :*
UsuńJadłam na wakacjach w Mikołajkach:) Pycha
OdpowiedzUsuńJedliśmy z mężem na wakacjach w Mikołajkach. Pycha😋👍
OdpowiedzUsuń