środa, 12 września 2018

Zupa miso z shimeji i soba


Nie mogliśmy powstrzymać się od połączenia tych składników. Pyszna zupa miso w połączeniu z grzybami shimeji i gryczanym makaronem soba, powala swoim smakiem.











Składniki

  • 1 cebula
  • 100 g grzybów shimeji
  • 2 łyżki pokrojonej marchewki konserwowej
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 1,2 l wrzątku
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 liście kaffiru
  • 150 g makaronu soba
  • dymka ze szczypiorem
  • natka kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos sojowy jasny

    Przygotowanie



    1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

      Grzyby dzielimy, razem z pokrojoną papryką, posiekaną cebulą, marchewką, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy wrzątkiem, dodajemy pastę miso, liście kaffiru, gotujemy przez kwadrans.

      Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagęszczamy. Zagotowujemy, do smaku sosem sojowym.

       Podajemy z makaronem soba, posiekaną natką kolendry i szczypiorem z dymką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz