Ta węgierska zupa, bardzo podobna jest go zupy gulaszowej.
Różni ją tylko struktura mięsa. Jest równie smaczna i pożywna.
Składniki
- 1 cebula
- 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory malinowe
- 1,5 l bulionu wołowego
- 3 strąki czerwonej papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu razem z mięsem
mielonym. Przy pomocy szpatułki rozdrabniamy mięso.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek,
sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, żeby smaki
przeszły, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.
Po 15 minutach dodajemy pokrojone w paski papryki, osączoną
z zalewy fasolę, kminek, ostrą i słodką paprykę.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
No wygląda rewelacyjnie! (i na smalcu, a jakże :-D). Zapiszę sobie ten przepis, bo moja Hurma i Czereda to mięsożercy, a tu można przemycić kupę warzyw. I jest pikantnie i rozgrzewająco, i nie trzeba robić drugiego dania!
OdpowiedzUsuń