czwartek, 13 września 2018

Zupa czardasz


Ta węgierska zupa, bardzo podobna jest go zupy gulaszowej. Różni ją tylko struktura mięsa. Jest równie smaczna i pożywna.











Składniki

  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 3 strąki czerwonej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Cebulę siekamy, smażymy na rozgrzanym smalcu razem z mięsem mielonym. Przy pomocy szpatułki rozdrabniamy mięso.

      Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek, sparzone, obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Chwilę smażymy, żeby smaki przeszły, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu pół godziny.

      Po 15 minutach dodajemy pokrojone w paski papryki, osączoną z zalewy fasolę, kminek, ostrą i słodką paprykę.

      Całość doprawiamy solą i pieprzem.

      Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. No wygląda rewelacyjnie! (i na smalcu, a jakże :-D). Zapiszę sobie ten przepis, bo moja Hurma i Czereda to mięsożercy, a tu można przemycić kupę warzyw. I jest pikantnie i rozgrzewająco, i nie trzeba robić drugiego dania!

    OdpowiedzUsuń