czwartek, 13 września 2018

Udka z kurczaka na sposób włoski


Danie wymarzone dla tych, którzy lubią dobrze zjeść i lubią nie stać w kuchni ;) Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy…spróbujcie sami, na pewno przypadnie Wam do gustu.











Składniki

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 100 g startej mozzarelli
  • natka pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
      Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C. Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą.
      Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz