piątek, 23 marca 2018

Karnabahar musakka-Musakka z kalafiora


Nasze oczy przykuł nietypowy dla nas przepis, bo wcześniej nie znaliśmy tego tureckiego połączenia. Musakkę jedliśmy w Grecji, więc zdziwiliśmy się ogromnie, że istnieje jeszcze inna wersja tego dania. Kolejny raz zdziwiliśmy się próbując tego dania. Przepyszne połączenie, do tego bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.









Składniki

  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 250 mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml zimnej wody
  • sól, pieprz

    Przygotowanie



    1. Kalafior dzielimy na różyczki, najlepiej większe. Układamy na dnie garnka.

      Posiekaną cebulę dusimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy mięso mielone i przy pomocy szpatułki rozdrabniamy je. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, do smaku doprawiamy solą i pieprzem, chwilę dusimy i zalewamy różyczki kalafiora.

      Do garnka wlewamy wodę, dusimy pod przykryciem około 30 min.

      Podajemy od razu po przygotowaniu.


4 komentarze:

  1. A dlaczego Twój kalafior taki jasny jak polany sosem pomidorowym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cały kalafior zanurzony był w wodzie. Do zdjęcia wybraliśmy te z mniejszą ilością sosu. Do wizualizacji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba się skuszę, danie wygląda i brzmi prze smacznie :)

    OdpowiedzUsuń