Kilkanaście lat temu jakby ktoś powiedział, bierzcie i
jedzcie…a gdzie! A teraz jedno z naszych ulubionych dań. Mowa o gulaszu z
żołądków drobiowych. Aby urozmaicić menu naszej kuchni, co jakiś czas
wprowadzamy modyfikacje wynikające z naszych doświadczeń i upodobań smakowych. Staramy
się, by nasze dania nie były monotonne, choć tradycją nie gardzimy i wprost
uwielbiamy. Tym razem na tapetę poszły puszki, jako fajny dodatek do mięsa.
Urozmaicają one danie pod względem smakowym, jak i wizualnym. Gulasz świetnie
komponuje się nie tylko z ziemniakami. Wspaniale współgra z ryżem lub
wszelkimi rodzajami kasz.
Składniki
- 500 g żołądków drobiowych z kurczaka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka mąki
- rosół drobiowy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka lubczyku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bardzo smakowity gulasz, a przynajmniej tak wygląda ;-) w sam raz na mroźne, zimne wieczory ;)
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com