sobota, 24 marca 2018

Gulasz drobiowy a’la puszkin


Kilkanaście lat temu jakby ktoś powiedział, bierzcie i jedzcie…a gdzie! A teraz jedno z naszych ulubionych dań. Mowa o gulaszu z żołądków drobiowych. Aby urozmaicić menu naszej kuchni, co jakiś czas wprowadzamy modyfikacje wynikające z naszych doświadczeń i upodobań smakowych. Staramy się, by nasze dania nie były monotonne, choć tradycją nie gardzimy i wprost uwielbiamy. Tym razem na tapetę poszły puszki, jako fajny dodatek do mięsa. Urozmaicają one danie pod względem smakowym, jak i wizualnym. Gulasz świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami. Wspaniale współgra z ryżem lub wszelkimi rodzajami kasz.











Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka mąki
  • rosół drobiowy
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka lubczyku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski.
      Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy, zalew nie wylewamy.
      Cebulę siekamy i lekko szklimy na rozgrzanym oleju.
      Dodajemy pokrojone mięso, smażymy przez kwadrans, często mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z mięsem. Dodajemy zalewy, uzupełniamy rosołem do stanu 1,2-1,5 litra. Dusimy pod przykryciem przez dwa kwadransy na średnim ogniu, później redukujemy płomień do najmniejszego i dusimy kolejne 30 minut. Często mieszamy, by sos nie przypalił się. W między czasie dodajemy obie papryki i lubczyk.
      Całość doprawiamy solą i pieprzem.







1 komentarz:

  1. Bardzo smakowity gulasz, a przynajmniej tak wygląda ;-) w sam raz na mroźne, zimne wieczory ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń