poniedziałek, 26 marca 2018

Sałatka ze słodkimi ziemniakami

Tak można adoptować w Polsce słodkie ziemniaki.












Składniki

  • 500 g słodkich ziemniaków
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 1 gałązka mięty
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

    Przygotowanie

    1. Ziemniaki wyszorowałem. Ugotowałem w mundurkach ( około 20 minut ) w osolonej wodzie. Ziemniaki Ziemniaki wyszorowałem. Ugotowałem w mundurkach ( około 20 minut ) w osolonej wodzie. Odcedziłem, odstawiłem do ostygnięcia.
      Boczek pokroiłem na małe kawałki . Listki mięty opłukałem, osuszyłem, pokroiłem w wąskie paseczki. Na patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim płatki migdałowe i boczek (ok. 5 minut ). Ziemniaki obrałem, pokroiłem na plasterki. Na patelnie wrzuciłem kmin, kolendrę , gdy tylko ziarenka kminu zaczęły pękać. Następnie wsypałem słodką paprykę i sól, dodałem miętę, smażyłem ok. minuty.
      Włożyłem plasterki ziemniaków, smażyłem je w przyprawach przez 10 minut.
      Sałatkę podałem od razu na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz