poniedziałek, 26 marca 2018

Kurczak po Czerkiesku

Kuchnia turecka












Składniki

  • kurczak (1,2 kg )
  • 1 czerstwa bułka
  • 300 g łuskanych orzechów włoskich
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • nieco ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

    Przygotowanie


    1. Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do 
      1. Kurczaka umyłem, włożyłem do garnka, zalałem wodą, posoliłem. Gotowałem na wolnym ogniu do miękkości. Wyjąłem, ostudziłem, zdjąłem skórę, usunąłem kości. Mięso podzieliłem na cienkie paski, wzdłuż włókien. 
        Orzechy przepuściłem przez maszynkę. Dodałem namoczoną i odciśniętą bułkę i posiekane ząbki czosnku. Ponownie zmieliłem. Wymieszałem z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiłem pieprzem i słodką papryką.
        Mięso ułożyłem na półmisku, pokryłem je masą. Na patelni podgrzałem olej, dodałem ostrą paprykę, wymieszałem. Czerwonym, pikantnym olejem polałem po wierzchu danie. Udekorowałem natka pietruszki. Podałem z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz