piątek, 23 marca 2018

Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur


Pyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie.










Składniki

  • 2 puszki śledzi w pomidorach
  • 100 g kaszy bulgur
  • 3 młode marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy.

      Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy.

      Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy.

      Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza