Pasztet? Nic bardziej prostszego i smaczniejszego. Tym
bardziej, że wiemy co w nim znajduje się. Idealny na kanapki. Jeśli chcemy
zrobić więcej, to do słoików i pasteryzujemy.
Składniki
- 500 g wątróbek drobiowych z kurczaka
- 500 ml mleka
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Wątróbki oczyszczamy, moczymy w mleku przez godzinę.
Cebule kroimy w kostkę i razem z rozgniecionym czosnkiem,
bazylią oraz suszonymi pomidorami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie
dodajemy osuszone z mleka wątróbki i je smażymy. Po kilku minutach dodajemy
sok, dusimy przez 5 min, odparowujemy nadmiar płynów.
Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia
(drobne oczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do
słoiczków i zakręcamy. Przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 miesiące.
Z sokiem pomarańczowym....musi byc ciekawy smak ;)
OdpowiedzUsuńPyszny aromat pomarańczy <3
Usuń