sobota, 16 września 2017

Pikantne leczo z szynką



W tym roku cukinia obrodziła, więc u nas w kuchni teraz króluje ;)










Składniki

500 g cukinii 
500 g cukinii żółtej
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oleju
400 g szynki gotowanej
4 pomidory
1 papryczka chili
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Pieczarki kroimy na plasterki i razem z pokrojone w kostkę szalotki i szynkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek.
Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną cukinię, papryki słodkie i posiekaną papryczkę. Całość dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



4 komentarze:

  1. Leczo jest rewelacyjne. Ja dodaję bulionu warzywnego. Co prawda duża część musi odparować, ale jak bulion jestdobry, to smak pozostaje. Ja albo przygotowuję sam albo kupuję gotowego Krakusa. Innych nie lubię, bo mają dużo sztucznych dodatkow.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Właśnie ostatnio chcieliśmy poznać zdanie kogoś, kto używa tego bulionu. Troszkę kosztuje i czy jest wart tej ceny. POZDR

      Usuń
  2. kocham wszelakie lecza :) fajna propozyzja :)

    OdpowiedzUsuń