W tym roku cukinia obrodziła, więc u nas w kuchni teraz
króluje ;)
Składniki
500 g cukinii500 g cukinii żółtej
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki oleju
400 g szynki gotowanej
4 pomidory
1 papryczka chili
sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki kroimy na plasterki i razem z pokrojone w kostkę
szalotki i szynkę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany czosnek.
Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory, pokrojoną cukinię, papryki słodkie i posiekaną papryczkę. Całość
dusimy na wolnym ogniu przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Leczo jest rewelacyjne. Ja dodaję bulionu warzywnego. Co prawda duża część musi odparować, ale jak bulion jestdobry, to smak pozostaje. Ja albo przygotowuję sam albo kupuję gotowego Krakusa. Innych nie lubię, bo mają dużo sztucznych dodatkow.
OdpowiedzUsuńSuper! Właśnie ostatnio chcieliśmy poznać zdanie kogoś, kto używa tego bulionu. Troszkę kosztuje i czy jest wart tej ceny. POZDR
Usuńkocham wszelakie lecza :) fajna propozyzja :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
OdpowiedzUsuń