niedziela, 17 września 2017

Sałatka śledziowa

No sorki koleżanki z pracy...degustacji nie będzie. Sałatka tak bardzo nam posmakowała, że nie wiedzieć kiedy ją zeżarliśmy :P








Składniki

  • 250 g filetów sledzia w oleju
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 g drobnej fasoli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka ogórków kiszonych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie


    Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem, pokroiłem. Fasolę namoczyłem w niewielkiej ilości wody na noc, ugotowałem z łyżeczką oleju na małym ogniu, dzięki czemu skórka nie popęka. Umyte jabłko obrałem, pokroiłem na drobne kawałki, skropiłem sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiało. Drobno pokrojoną cebule przelałem na sicie wrzątkiem, posoliłem. Ogórki obrałem ze skórki, drobno pokroiłem i odcisnąłem.

    Filety śledziowe pokroiłem w kostkę. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem majonez, doprawiłem do smaku sola i pieprzem, wymieszałem i przełożyłem do salaterki. Przed podaniem posypałem drobno pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo i szczypiorkiem.


4 komentarze: