Żeberka z czerwoną kapustą
Ci, którzy zjadają mięso tym przepisem nie powinni być zawiedzeni.
Składniki
-
5 łyżek
sosu sojowego
-
100 g miodu
-
4 łyżki
sosu worcestershite
-
pieprz
-
szczypta
tymianku
-
półtora
kg żeberek wieprzowych
-
pół
główki czerwonej kapusty
-
1 łyżka
octu z białego wina
-
4 łyżki
masła
-
2 łyżki
octu jabłkowego
-
półtora
litra soku z jabłek
-
sól
-
100 g
rodzynek
Przygotowanie
Marynata : sos sojowy wymieszałem z miodem, sosem worcestershire,
pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do
lodówki na 30 minut.
Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina.
Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę.
Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem
ocet, sok z jabłek, sól i pieprz.
Gotowałem 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodałem rodzynki, wymieszałem.
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni. Kapustę przełożyłem do żaroodpornego
naczynia, na niej rozłożyłem pokrojone żeberka, zapiekałem ok. 30
minut, polewałem czasami marynatą i obracając żeberka.
robiłam kiedyś z kiszoną, ale z czerwoną muszą być smaczne :)
OdpowiedzUsuń