Marynowane maślaki
Sezon na grzyby w pełni. Trzeba więc czerpać z darów natury.
Składniki
-
1 kg
maślaków
-
1
szklanka octu 10 %
-
1 l wody
-
liście
laurowe
-
ziele
angielskie
-
1 cebula
-
1 pełna
łyżka soli
-
1 pełna
łyżka cukru
-
ziarna
pieprzu
Przygotowanie
Maślaki obrałem ze skórki, oczyściłem z błon, dokładnie
opłukałem. Tak przygotowane grzyby włożyłem do posolonego wrzątku z
cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy
od wielkości grzybów, malutki główki wystarczy gotować 10 minut,
większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby
cedzakową łyżką, włożyłem do wrzącego octu z wodą, solą i cukrem,
zagotowałem. Cebulę również wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z
odcedzonymi maślakami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem
listek laurowy, kilka ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego.
Zalałem wrzącą zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do
góry dnem. Jeśli chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je
pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz