W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę.
Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać.
Składniki
500 g maślaków (grzyby)1 cebula
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 pełna łyżka mąki
50 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski.
Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka.
Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko
oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy
kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas
mieszamy).
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku.
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy
i dokładnie łączymy z zupą.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz