wtorek, 19 września 2017

Zupa z maślaków



W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać.










Składniki

500 g maślaków (grzyby)
1 cebula
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 pełna łyżka mąki
50 ml mleka
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 łyżeczka suszonego lubczyku
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski.
Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w piórka.
Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy).
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku.
Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz