środa, 20 września 2017

Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta

Prosto, smacznie i ciekawie. 









Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • oliwa
  • mała cebula
  • pomidory krojone w puszce
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta cynamonu
  • 250 g sera ricotta
  • opakowanie ulubionego makaronu
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie


    Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20 minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.

     Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
    Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem. Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty, skropiłem oliwą. Podałem od razu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam makaron, a że jestem na etapie testowania ricotty w mojej kuchni na pewno się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń