Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta
Prosto, smacznie i ciekawie.
Składniki
-
1 duży
bakłażan
-
oliwa
-
mała cebula
-
pomidory
krojone w puszce
-
300 ml
passaty pomidorowej
-
3 ząbki
czosnku
-
pół
łyżeczki suszonej bazylii
-
pół
łyżeczki suszonego oregano
-
szczypta
cynamonu
-
250 g
sera ricotta
-
opakowanie ulubionego makaronu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni C. Bakłażan umyłem, pokroiłem w
grubą kostkę, delikatnie posoliłem, skropiłem oliwą. Zapiekałem 20
minut w piekarniku, aż zrobił się miękki i rumiany.
Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyłem cebulę pokrojoną w drobną
kostkę. Po 3 minutach dodałem pomidory oraz passatę. Do sosu dodajemy
pieczony bakłażan, dusiłem 10 minut.
Na koniec dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano,
cynamon, połowę ricotty, dusiłem 5 minut. Doprawiłem do smaku solą i
pieprzem.
Ugotowałem makaron. Po odcedzeniu dodałem do sosu, wymieszałem.
Wyłożyłem do głębokiego naczynia, dodałem pozostałą część ricotty,
skropiłem oliwą. Podałem od razu.
Uwielbiam makaron, a że jestem na etapie testowania ricotty w mojej kuchni na pewno się skuszę :-)
OdpowiedzUsuń