Pljeskavica z serem
Będąc w Macedonii spróbowaliśmy takiej wersji typowego dania z kuchni
bałkańskiej. Podaliśmy z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką
pomidorową z albańskim serem typu feta.
Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. W
Polsce nie widzieliśmy. Zastąpiliśmy twardym serem cheddar.
Składniki
-
400 g
łopatki wieprzowej
-
400 g
łopatki wołowej
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
1
papryczka pepperoni
-
100 g
twardego sera
-
sól
-
pieprz
-
2
łyżeczki słodkiej papryki
-
oliwa do
smażenia
Przygotowanie
Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Dodałem bardzo drobno
posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem
przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie
wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem.
Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej
patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu
stron po 6-7 min.
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJej...Patrzę i robię się głodna:)))) Ale to musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuń