Pljeskavica z serem
Będąc w Macedonii spróbowaliśmy takiej wersji typowego dania z kuchni 
bałkańskiej. Podaliśmy z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką 
pomidorową z albańskim serem typu feta.
Oryginalny przepis ma w składzie  owczy ser kaszkawał. W 
Polsce nie widzieliśmy.  Zastąpiliśmy twardym serem  cheddar. 
Składniki
- 
                        
                                                                400 g 
łopatki wieprzowej                                                    
                    
- 
                        
                                                                400 g 
łopatki wołowej                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 cebula                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 ząbki 
czosnku                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 
papryczka pepperoni                                                    
                    
- 
                        
                                                                100 g  
twardego sera                                                    
                    
- 
                        
                                                                sól                                                    
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 
łyżeczki słodkiej papryki                                               
     
                    
- 
                        
                                                                oliwa do
 smażenia                                                    
 
 
Przygotowanie
 Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Dodałem bardzo drobno 
posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem
 przyprawy. Wymieszałem  składniki łyżką, a następnie  ręcznie dokładnie
 wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem.
 
 Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem  płaskie kotlety.  Na grillowej
 patelni rozgrzałem  odrobinę oliwy z oliwek,  smażyłem kotlety z obu 
stron po 6-7 min.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJej...Patrzę i robię się głodna:)))) Ale to musi być pyszne! <3
OdpowiedzUsuń