niedziela, 20 sierpnia 2017

Pljeskavica z serem

Będąc w Macedonii spróbowaliśmy takiej wersji typowego dania z kuchni bałkańskiej. Podaliśmy z ziemniakami zapiekanymi w ziołach z sałatką pomidorową z albańskim serem typu feta. Oryginalny przepis ma w składzie owczy ser kaszkawał. W Polsce nie widzieliśmy. Zastąpiliśmy twardym serem cheddar. 







Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g łopatki wołowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 100 g twardego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oliwa do smażenia

     

     

    Przygotowanie

      Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach. Dodałem bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek. Papryczki pokroiłem na małe kawałki. Dodałem przyprawy. Wymieszałem składniki łyżką, a następnie ręcznie dokładnie wyrobiłem. Dodałem pokrojony w kostkę ser, wymieszałem.

    Z przygotowanej mięsnej masy uformowałem płaskie kotlety. Na grillowej patelni rozgrzałem odrobinę oliwy z oliwek, smażyłem kotlety z obu stron po 6-7 min.

2 komentarze: