czwartek, 13 lipca 2017

Penne z drobiowymi klopsikami



Makaron zawsze dobry, zawsze na czasie i zawsze szybko się robi. Tutaj w połączeniu z tradycyjnymi, polskimi smakami. Przepis na 2 osoby.









Składniki

250 g makaronu penne
250 g filetu z kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietany 18%
koperek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

Mięso mielimy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy kilka minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącego bulionu, dodajemy do całości, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy posiekany koperek, wrzucamy odcedzony makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki, ciągle podgrzewając.
Podajemy od razu po przygotowaniu.


2 komentarze: