czwartek, 13 lipca 2017

Gołąbki z mięsem kaczki zapiekane w sosie bolońskim



Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala na kolana. Szczególnie, że zapiekane są w sosie bolońskim od firmy Jamar. Dzięki temu zaoszczędziliśmy czas na przygotowanie innych potraw. Sos smakuje wybornie, trzeba go lekko rozprowadzić wodą, żeby nam się nie przypalił podczas pieczenia, pod koniec wraca do „swojej” konsystencji. Rewelacyjnie komponuje się z kapustą i mięsem kaczki.










Składniki

200 g ryżu
500-600 g filetów z kaczki ze skórą
1 główka kapusty włoskiej
1 łyżka estragonu
1 słoik sosu bolońskiego od Jamar
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy na sypko.
Filety mielimy razem ze skórą na średnich oczkach.
Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku.
Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki.
Pieczemy 40-45 min pod przykryciem w temperaturze 220°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz