Bardzo lubimy gołąbki i kuchenne eksperymenty. Smak powala
na kolana. Szczególnie, że zapiekane są w sosie bolońskim od firmy Jamar.
Dzięki temu zaoszczędziliśmy czas na przygotowanie innych potraw. Sos smakuje
wybornie, trzeba go lekko rozprowadzić wodą, żeby nam się nie przypalił podczas
pieczenia, pod koniec wraca do „swojej” konsystencji. Rewelacyjnie komponuje
się z kapustą i mięsem kaczki.
Składniki
200 g ryżu500-600 g filetów z kaczki ze skórą
1 główka kapusty włoskiej
1 łyżka estragonu
1 słoik sosu bolońskiego od Jamar
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy na sypko.
Filety mielimy razem ze skórą na średnich oczkach.
Liście kapusty wycinamy i lekko sparzamy w osolonym wrzątku.
Ryż i mięso łączymy, dodajemy estragon, do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Farsz układamy na brzegu każdego liścia i zawijamy.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Sos rozrabiamy ze 200 ml wody, zalewamy nim gołąbki.
Pieczemy 40-45 min pod przykryciem w temperaturze 220°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz