środa, 12 lipca 2017

Burger pikantny z piersi kurczaka

Domowy fast food 










Składniki

  • 500 g mielonej piersi kurczaka
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • pół łyżeczki tabasco
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • jajko
  • 4 bułki
  • liście sałaty
  • 1 łyżka oliwy
  • Sos : 1 mały kubeczek gęstego jogurtu
  • 3 łyżki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      Zmielone mięso wymieszałem w misce z posiekaną czerwoną cebulą, tartą bułką, sosem Worcester, tabasco, jajkiem i solą. Przełożyłem mięsną masę na deskę, podzieliłem na cztery części, uformowałem kotlety o grubości 2,5 cm.
    Rozgrzałem na patelni oliwę, smażyłem kotlety pod przykryciem, aż zbrązowiały.
    Przewróciłem na drugą stronę i smażyłem kolejne 5 minut.
    Sos : wymieszałem wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły.

    Bułki przekroiłem na pół, lekko opiekłem w tosterze. Obie połówki posmarowałem sosem, położyłem na nich sałatę i burgera, przykryłem drugą połową bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz