Burger pikantny z piersi kurczaka
Domowy fast food
Składniki
-
500 g
mielonej piersi kurczaka
-
2 małe
czerwone cebule
-
3
czubate łyżki bułki tartej
-
2
łyżeczki sosu worcester
-
pół
łyżeczki tabasco
-
sól (1/4
łyżeczki)
-
jajko
-
4 bułki
-
liście
sałaty
-
1 łyżka
oliwy
-
Sos : 1
mały kubeczek gęstego jogurtu
-
3 łyżki
chrzanu
-
1
łyżeczka soku z cytryny
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Zmielone mięso wymieszałem w misce z posiekaną czerwoną cebulą,
tartą bułką, sosem Worcester, tabasco, jajkiem i solą. Przełożyłem
mięsną masę na deskę, podzieliłem na cztery części, uformowałem kotlety o
grubości 2,5 cm.
Rozgrzałem na patelni oliwę, smażyłem kotlety pod przykryciem, aż zbrązowiały.
Przewróciłem na drugą stronę i smażyłem kolejne 5 minut.
Sos : wymieszałem wszystkie składniki, aby dokładnie się połączyły.
Bułki przekroiłem na pół, lekko opiekłem w tosterze. Obie połówki
posmarowałem sosem, położyłem na nich sałatę i burgera, przykryłem drugą
połową bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz