piątek, 14 lipca 2017

Makaron z krewetkami



Pyszna, szybka wersja orientalnego makaronu z krewetkami. Wystarczy tylko 20 min.
(2 osoby) Przyrządzając takie dania pamiętać należy, że temperatura musi być wysoka.









Składniki

125 g makaronu chow mein
200 g krewetek
1 kalarepka
3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
natka pietruszki

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

W tym czasie krewetki przelewamy zimną wodą, odcedzamy i osuszamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę kalarepkę. Podlewamy sosem sojowym. Wrzucamy krewetki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, chwilę smażymy (cały czas mieszamy), dodajemy cukier.
Do całości wrzucamy makaron, wlewamy sos dokładnie mieszamy (cały czas smażymy).
Zestawiamy z ognia, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze: