Pyszne pomidorowe ciasto, idealnie komponuje się z wołowym
mięsem. W zasadzie mięso może być mieszane, ważne by wykorzystywać to, co nam
zostaje. Robiliśmy rosół, więc mięso pozostało do dyspozycji. Cud, miód, malina…najważniejsze,
by w kuchni nic nie marnować.
Składniki
Farsz:700-800 g wołowiny (np. rostbef)
natka pietruszki
maggi
pieprz
Ciasto:
500 g mąki
50 g masła
250 ml wrzątku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy
posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na
jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne,
dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy
pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą
masę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy do momentu całkowitego
połączenia składników.
Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki
wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w
osolonym wrzątku.
Podajemy okraszone z podsmażoną na oleju cebulą.
ciekawy pomysł, to czerwone ciasto wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń