Dżem agrestowy z kiwi i chia
Czas przetworów, przetworów czas ;) 
Składniki
- 
                        
                                                                2 kg 
zielonego agrestu                                                    
                    
- 
                        
                                                                5 owoców
 kiwi                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 kg cukru                                                    
                    
- 
                        
                                                                100 g chia                                                    
 
 
Przygotowanie
 Agrest umyłem, odszypułkowałem.
 3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki.
 Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia.
 Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia.
 Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia.
 Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając,
 aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem  chia, dokładnie 
wymieszałem.
 Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki.
 Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków.
 Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut.
 Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bardzo oryginalny, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń