W zasadzie zrobiliśmy ją przez przypadek. Mieliśmy chęć na
ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi
być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;)
Składniki
3 podudzia z kurczaka200 g żołądków drobiowych
1,5 l zimnej wody
1 szklanka kwasu z ogórków
5 ogórków kiszonych
1 kalarepka
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 pietruszka
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i
gotujemy do miękkości. Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały
wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki,
żołądki kroimy w paski.
Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków),
gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą
chrupkie) i ogórki.
Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do
całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy,
tylko podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz