niedziela, 16 lipca 2017

Zupa ogórkowa z kalarepką



W zasadzie zrobiliśmy ją przez przypadek. Mieliśmy chęć na ogórki małosolne…za dużo się zrobiło i ukisiły się. No to w te tany, zupa musi być. Podchwyciliśmy pomysł ze starych przepisów na inną ogórkową ;)









Składniki

3 podudzia z kurczaka
200 g żołądków drobiowych
1,5 l zimnej wody
1 szklanka kwasu z ogórków
5 ogórków kiszonych
1 kalarepka
1 marchew
1 kawałek selera korzeniowego
1 pietruszka
koperek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Mięsiwo zalewamy zimną wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Podudzia wyjmujemy wcześniej, żołądki po godzinie. Cały wywar przecedzamy. Oddzielamy mięso od kości, dzielimy na mniejsze kawałki, żołądki kroimy w paski.
Warzywa kroimy w słupki, wrzucamy do wywaru (bez ogórków), gotujemy 20-25 min, dodajemy kwas z ogórków (dzięki niemu warzywa będą chrupkie) i ogórki.
Śmietanę harujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do całości razem z posiekanym koperkiem. Dokładnie łączymy, nie zagotowujemy, tylko podgrzewamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz