Piersi kurczaka z bobem, cukinią i młodymi ziemniakami
Połączenie młodych warzyw z kurczakiem sprawdziło się idealnie
Składniki
-
100 g bobu
-
1 łyżka
oliwy
-
4 filety
z kurczaka
-
100 g
młodych ziemniaków
-
500 ml
bulionu drobiowego
-
100 g
brokułów
-
100 g
młodej cukinii
-
2 łyżki
śmietany 18 %
-
2 łyżki
listków estragonu
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Bób ugotowałem we wrzątku, ostudziłem, obrałem.
Na patelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumieniły.
Wrzuciłem pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszałem, wlałem bulion,
przykryłem, dusiłem 10 minut, aż ziemniaki zmiękły. Zdjąłem pokrywkę,
zwiększyłem ogień, i gdy bulion zawrzał dodałem podzielone na różyczki
brokuły, pokrojone w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotowałem
jeszcze kilka minut. Kilka łyżek gorącego sosu wymieszałem ze śmietaną, wlałem na patelnię,
energicznie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem estragon,
przykryłem patelnię i odstawiłem z kuchenki na kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz