poniedziałek, 17 lipca 2017

Piersi kurczaka z bobem, cukinią i młodymi ziemniakami

Połączenie młodych warzyw z kurczakiem sprawdziło się idealnie 








Składniki

  • 100 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety z kurczaka
  • 100 g młodych ziemniaków
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 100 g brokułów
  • 100 g młodej cukinii
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki listków estragonu
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

      Bób ugotowałem we wrzątku, ostudziłem, obrałem.
    Na patelni rozgrzałem oliwę, smażyłem piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumieniły.
    Wrzuciłem pokrojone w plasterki ziemniaki, wymieszałem, wlałem bulion, przykryłem, dusiłem 10 minut, aż ziemniaki zmiękły. Zdjąłem pokrywkę, zwiększyłem ogień, i gdy bulion zawrzał dodałem podzielone na różyczki brokuły, pokrojone w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotowałem jeszcze kilka minut. Kilka łyżek gorącego sosu wymieszałem ze śmietaną, wlałem na patelnię, energicznie wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem estragon, przykryłem patelnię i odstawiłem z kuchenki na kilka minut.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza