wtorek, 18 lipca 2017

Risotto ze szparagami



Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego akcentu.









Składniki

200 g ryżu arborio
2 łyżki oleju
50 ml Marini Bianco
6 zielonych szparagów
bulion warzywny ok. 800 ml
starty parmezan
czarny mielony pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy Martini i smażymy do odparowania (cały czas mieszamy).
Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy, mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką.
Dusimy do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewamy bulionu.
Do smaku doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Podajemy ze startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz