Kochamy ryż i warzywa. Połączenie tych produktów, zawsze
gwarantuje pełnię smaku. Tym razem na „patelnię” wzięliśmy szparagi, lekko
zabarwiliśmy je białym Martini. Dzięki czemu nabrały niesamowitego, ziołowego
akcentu.
Składniki
200 g ryżu arborio2 łyżki oleju
50 ml Marini Bianco
6 zielonych szparagów
bulion warzywny ok. 800 ml
starty parmezan
czarny mielony pieprz
Przygotowanie
Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki.
Na rozgrzanym oleju smażymy przez 2-3 min ryż, dodajemy
Martini i smażymy do odparowania (cały czas mieszamy).
Dodajemy szparagi i zalewamy bulionem (300-400 ml)…dusimy,
mieszając bez przerwy, drewnianą łyżką.
Dusimy do miękkości ryżu, w razie potrzeby dolewamy bulionu.
Do smaku doprawiamy świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Podajemy ze startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz