Konfitura czereśniowa
Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione .
Składniki
-
1 kg
czereśni
-
800 g cukru
-
300 ml
wody (ilość zależy od soczystości czereśni)
-
2 laski
wanilii
Przygotowanie
Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem
czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12
godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się
zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie
zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do
wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz