środa, 19 lipca 2017

Konfitura czereśniowa

Czas przetworów, zamykamy w słoiki nasze ulubione .









Składniki

  • 1 kg czereśni
  • 800 g cukru
  • 300 ml wody (ilość zależy od soczystości czereśni)
  • 2 laski wanilii

     

     

    Przygotowanie

      Czereśnie umyłem, usunąłem ogonki, wydrylowałem.
    Zagotowałem wodę z cukrem na syrop. Do gorącego syropu włożyłem czereśnie, podgrzałem do wrzenia. Gotowałem 5 minut, odstawiłem na 12 godzin. Po tym czasie ponownie zagotowałem do czasu, aż czereśnie się zeszkliły. Odstawiłem ponownie na kilka godzin.
    Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż, przepołowiłem. Konfiturę ponownie zagotowałem dodając pod koniec wanilię. Gorącą konfiturę przełożyłem do wysterylizowanych słoików, pasteryzowałem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz