czwartek, 20 lipca 2017

Surówka z kapusty pekińskiej



Wiecie jak to jest latem…gorąc i ten teges…takie tam…wtedy dania koniecznie muszą być lekkie, dodatki do nich przede wszystkim. Tak właśnie jest z surówką z pekinki. Lekka, smaczna i pożywna. Aromat podkręca ocet jabłkowy od Jamar , który nie jest tak intensywny jak zwykły, 10%. Idealnie komponuje się z olejem ryżowym i ziołami.










Składniki

1/2 główki kapusty pekińskiej
1 mała puszka kukurydzy
1/2 strąka papryki czerwonej
1 pomidor
2 łyżki octu jabłkowego od Jamar
4-5 łyżek oleju ryżowego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki czerwonej papryki
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Ocet, oliwę i przyprawy dokładnie łączymy.
Kapustę siekamy.
Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
Paprykę kroimy w kostkę.
Pomidor kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do większej miski, polewamy sosem i dokładnie łączymy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem lekko schładzamy.
Wyciągając z lodówki, ponownie mieszamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz