wtorek, 3 czerwca 2014

Truskawkowa pierś z kurczaka

Tradycyjne drobiowe mięso w niekonwencjonalnym sosie.

















Składniki

  • 300 g truskawek
  • 600 g filetów z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól ,pieprz ,stewia

    Przygotowanie

      Truskawki umyłem , osuszyłem i odszypułkowałem.
    Piersi po opłukaniu , pokroiłem w plastry. Rozgrzałem na patelni 2 łyżki oliwy , wrzuciłem mięso , usmażyłem z dwóch stron na złoty kolor . Pod koniec smażenia doprawiłem solą i pieprzem , zdjąłem z patelni , przełożyłem do garnka utrzymując mięso w cieple.
    Mąkę rozprowadziłem w szklance wody . Wlałem na patelnię , połączyłem z tłuszczem ze smażenia , dodałem wino , doprawiłem solą , pieprzem i stewią. Wrzuciłem pokrojone w kostkę truskawki , jeszcze raz zagotowałem.
    Mięso polałem sosem , podałem z młodymi ziemniakami.

8 komentarzy:

  1. gdzie dobre truskawki w Żarach kupujesz ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej na targu we wtorki i piątki bo największy wybór. Polecam kupować po godzinie 11 bo wtedy tanieją ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. ostatnio brałam w sobotę na targu, ale słodkie to one nie były :)

      Usuń
    3. Zobacz w alejce obok pieczarek ,boczniaków i szparagów. Tam były po 4.50 mega dojrzałe i super słodkie.

      Usuń
    4. udało mi się wczoraj i dzisiaj coś pysznego kupić :) ale po 5zł :) w sobotę jeszcze może kupię do wybieram się na targ :)

      Usuń
    5. Mnie targ ominie bo pracuję :( ale we wtorek z pewnością się wybiorę ;)

      Usuń
    6. to daj znać czy ceny poszły w dół :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń