Po tym jak znalazłem ten przepis w jednej z gazet (Kuchnia)
,postanowiłem szybko je zrobić,ze względu na moje ukochane szparagi
,zamiłowanie do makaronu i oczywiście ulubionego anchois.
Składniki
- pęczek szparagów (400-500g)
- 50-70 ml oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- puszka filecików anchois
- 7 łyżek startego parmezanu (plus parmezan do posypania przed podaniem)
- 400 g makaronu spaghetti
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Szparagi smażymy przez 10 min na rozgrzanej oliwie (2-3
łyżki),solimy i oprószamy pieprzem. Następnie studzimy ,kroimy na
kawałki i miksujemy razem z pozostałą oliwą ,natką ,posiekanym czosnkiem
,sokiem i skórką z cytryny ,anchois ,parmezanem ,solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,osączamy go ,na dnie
zostawiamy 100 ml wody ,mieszamy makaron z Pesto. Przed podaniem
skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz