poniedziałek, 2 czerwca 2014

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów

Po tym jak znalazłem ten przepis w jednej z gazet (Kuchnia) ,postanowiłem szybko je zrobić,ze względu na moje ukochane szparagi ,zamiłowanie do makaronu i oczywiście ulubionego anchois.













Składniki

  • pęczek szparagów (400-500g)
  • 50-70 ml oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • puszka filecików anchois
  • 7 łyżek startego parmezanu (plus parmezan do posypania przed podaniem)
  • 400 g makaronu spaghetti
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Szparagi smażymy przez 10 min na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki),solimy i oprószamy pieprzem. Następnie studzimy ,kroimy na kawałki i miksujemy razem z pozostałą oliwą ,natką ,posiekanym czosnkiem ,sokiem i skórką z cytryny ,anchois ,parmezanem ,solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ,osączamy go ,na dnie zostawiamy 100 ml wody ,mieszamy makaron z Pesto. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz