Składniki
- 20 cytryn
- 3/4 wagi cytryn-cukru
- 1 l niegazowanej wody mineralnej
- 1 l spirytusu (w 2 półlitrówkach)
Przygotowanie
Cytryny umyć ,następnie bardzo cienko obrać ze skórki (by było jak najmniej białego miąższu). Skórki włożyć do dużego słoika ,zalać spirytusem ,tak aby przykrył on skórki. Słoik zakręcić.
Obrane ze skórek cytryny obrać z białego miąższu.
Cytryny pokroić w plasterki ,włożyć do dużego słoja ,po czym zasypać cukrem i odstawić na 4-5 dni.
Po upływie tego czasu odlać syrop cytrynowy ,plastry cytryn odcisnąć przez gazę. Zlać spirytus ze skórek-lekko rozcieńczyć z wodą mineralną ,następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn ,wymieszać. Z drugiej półlitrówki powoli dolewać spirytus wraz z wodą ,aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu do butelek ,odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.
Mój Tato taką robi :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń