Kolejny przepis z zapisków sprzed kilkudziesięciu lat. Pyszny ,prosty w przygotowaniu sernik zadowoli każde podniebienie.
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 7 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki masła
- 2 czubate łyżki mąki
- 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- tarta skórka z cytryny
Przygotowanie
Ser mielimy 2 razy i ucieramy wraz z żółtkami na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny.
Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę ,łączymy z
masą serową. Wlewamy rozpuszczone ,ostudzone masło ,dodajemy rodzynki
,skórkę pomarańczową i przesianą przez sito mąkę ,delikatnie mieszamy.
Przelewamy do tortownicy (26 cm) i pieczemy w temperaturze 160°C przez
około 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz