niedziela, 1 czerwca 2014

Sernik wiedeński

Kolejny przepis z zapisków sprzed kilkudziesięciu lat. Pyszny ,prosty w przygotowaniu sernik zadowoli każde podniebienie.














Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 7 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • tarta skórka z cytryny

    Przygotowanie

      Ser mielimy 2 razy i ucieramy wraz z żółtkami na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny.
    Białka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na sztywną pianę ,łączymy z masą serową. Wlewamy rozpuszczone ,ostudzone masło ,dodajemy rodzynki ,skórkę pomarańczową i przesianą przez sito mąkę ,delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy (26 cm) i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz