niedziela, 1 czerwca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo-ziołowym

Pyszna surówka do obiadu. Polecam ten sos również do surówki z młodej kapusty. Pycha.
















Składniki

  • średnia główka kapusty pekińskiej
  • mała puszka kukurydzy
  • papryka czerwona
  • ząbek czosnku
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • zioła (koperek ,bazylia ,oregano ,natka pietruszka) ilość i rodzaje zależne od upodobań
  • sok z cytryny
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Kapustę płuczemy i szatkujemy. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekane zioła ,odrobinę cukru ,kilka łyżek soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ,najlepiej w słoiku z nakrętką. Dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz