Pyszna surówka do obiadu. Polecam ten sos również do surówki z młodej kapusty. Pycha.
Składniki
- średnia główka kapusty pekińskiej
- mała puszka kukurydzy
- papryka czerwona
- ząbek czosnku
- 75 ml oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- zioła (koperek ,bazylia ,oregano ,natka pietruszka) ilość i rodzaje zależne od upodobań
- sok z cytryny
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kapustę płuczemy i szatkujemy. Dodajemy osączoną z zalewy
kukurydzę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Do oliwy dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek ,posiekane zioła ,odrobinę cukru
,kilka łyżek soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy ,najlepiej w słoiku z nakrętką. Dodajemy do kapusty i
dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz