Z przepisu wychodzi 8 słoików 500 ml
Składniki
- 2 kg karkówki
- 700 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki pieprzu mielonego
- 3 łyżki soli
- Garść świeżej bazylii
Przygotowanie
Z karkówki wykroić ½ kg chudego mięsa i pokroić w drobną kostkę.
Podobnie z boczkiem. Wymieszać z karkówką. Dodać starty na małych
oczkach czosnek ,wymieszać i odstawić. Pozostałe mięso zemleć na grubych
oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodać mielone ,posiekaną cebulę
,pieprz ,sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobić i wstawić
do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wygotować słoiki a każdą nakrętkę natrzeć wódką by
usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygną ,włożyć do nich surowe
mięso ,pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso jak
najmocniej ubić.
Do garnka włożyć czystą ścierkę ,ustawić na niej słoiki i zalać wodą do ¾
wysokości słoików. Gotować 3 godziny od momentu wrzenia ,następnie
słoiki mocno dokręcić i pozostawić na całą noc. Następnego dnia ponownie
gotować słoiki 1 ½ godziny i włożyć do lodówki.
rewelacyjny pomysł, pewnie jest pyszne
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń