niedziela, 16 lipca 2017

Dżem agrestowy z kiwi i chia

Czas przetworów, przetworów czas ;) 







Składniki

  • 2 kg zielonego agrestu
  • 5 owoców kiwi
  • 1 kg cukru
  • 100 g chia

     

     

    Przygotowanie

      Agrest umyłem, odszypułkowałem.
    3 owoce kiwi obrałem ze skórki i pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Owoce przełożyłem do dużego garnka i zasypałem cukrem, dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia.
    Od chwili zagotowania, przez kolejne 15 minut smażyłem konfiturę na małym ogniu, po czym ostawiłem do ostudzenia.
    Ponownie smażyłem 10 minut i ponownie odstawiłem do ostudzenia.
    Następnego dnia konfiturę przesmażyłem po raz ostatni, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodałem chia, dokładnie wymieszałem.
    Pozostałe owoce kiwi obrałem i pokroiłem w plasterki.
    Ułożyłem je na ściankach wyparzonych słoiczków.
    Gotowy dżem przełożyłem do słoiczków i od razu zamknąłem. Dla pewności słoiczki z konfiturą pasteryzowałem przez 15 minut.
    Wystudzone słoiczki odstawiłem w ciemne i chłodne miejsce.

1 komentarz: