piątek, 23 czerwca 2017

Zupa gołąbkowa na kaszance



Oj tak! Zobaczyliśmy kaszankę w ladzie i od razu zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna.









Składniki

250-300 g młodej kapusty
3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką
1 cebula
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1,2 l bulionu warzywnego
3 łyżki kaszy pęczak
koperek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy.
Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.




4 komentarze:

  1. Szalejesz dziś w kuchni ;) Pierwszy raz na oczy widzę zupę na kaszance i prezentuje się tak apetycznie, że aż sama mam ochotę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem w szoku,zupa na kaszance ?? :O -rewelacja !!! :)

    OdpowiedzUsuń