Oj tak! Zobaczyliśmy kaszankę w ladzie i od razu
zapragnęliśmy. Tym bardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią
i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna.
Składniki
250-300 g młodej kapusty3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką
1 cebula
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
1,2 l bulionu warzywnego
3 łyżki kaszy pęczak
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy
na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy
i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy.
Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do
miękkości tych składników.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym
koperkiem.
Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńSzalejesz dziś w kuchni ;) Pierwszy raz na oczy widzę zupę na kaszance i prezentuje się tak apetycznie, że aż sama mam ochotę zrobić :D
OdpowiedzUsuńjestem w szoku,zupa na kaszance ?? :O -rewelacja !!! :)
OdpowiedzUsuń