Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi
Miłośnicy makaronów będą zadowoleni. A bałkański ser kozi wymiata.
Składniki
-
500 g
świeżego makaronu tagliatelle
-
300 g
pomidorków koktajlowych
-
150 g
bałkańskiego sera koziego
-
2 ząbki
czosnku
-
garść
listków bazylii plus kilka do dekoracji
-
8 łyżek
oliwy
-
garść
orzeszków piniowych
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
W dużym garnku zagotowałem wodę posoloną.. Rozgrzałem oliwę na
patelni na średnim ogniu. Dodałem posiekany czosnek i pomidorki
koktajlowe pokrojone na połówki, większe na ćwiartki, smażyłem
delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Doprawiłem solą i pieprzem,
zdjąłem z ognia, odstawiłem.
Makaron wrzuciłem do wrzątku, ugotowałem al dente. Odcedziłem,
przełożyłem z powrotem do garnka. Dodałem sos z pomidorków koktajlowych
z patelni, pokruszony ser kozi oraz drobno pokrojone listki bazylii.
Wszystko delikatnie mieszając dusiłem przez 30 sekund, aby smaki się
połączyły.
Przełożyłem na półmisek, udekorowałem listkami bazylii, posypałem uprażonymi orzeszkami pinii, podałem od razu.
Niby proste połączenie, ale oszałamiające smaki :) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękujemy ;)
UsuńZjadła bym taką małą porcyjke 💙
OdpowiedzUsuńMałgosiu, wpadaj ;)
OdpowiedzUsuń