piątek, 23 czerwca 2017

Tagliatelle z bałkańskim kozim serem, orzeszkami pinii i pomidorkami koktajlowymi

Miłośnicy makaronów będą zadowoleni. A bałkański ser kozi wymiata. 









Składniki

  • 500 g świeżego makaronu tagliatelle
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g bałkańskiego sera koziego
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii plus kilka do dekoracji
  • 8 łyżek oliwy
  • garść orzeszków piniowych
  • sól
  • pieprz

     

     

    Przygotowanie

      W dużym garnku zagotowałem wodę posoloną.. Rozgrzałem oliwę na patelni na średnim ogniu. Dodałem posiekany czosnek i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, większe na ćwiartki, smażyłem delikatnie mieszając przez 2-3 minuty. Doprawiłem solą i pieprzem, zdjąłem z ognia, odstawiłem.
    Makaron wrzuciłem do wrzątku, ugotowałem al dente. Odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka. Dodałem sos z pomidorków koktajlowych z patelni, pokruszony ser kozi oraz drobno pokrojone listki bazylii. Wszystko delikatnie mieszając dusiłem przez 30 sekund, aby smaki się połączyły.
    Przełożyłem na półmisek, udekorowałem listkami bazylii, posypałem uprażonymi orzeszkami pinii, podałem od razu.

4 komentarze: