sobota, 1 kwietnia 2017

Sajgonki z mięsem mielonym

Chrupiące, mięsne...czegóż chcieć więcej? No, może więcej sajgonek :P








Składniki

2 opakowania papieru ryżowego
150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
100 g ryżu
100 g brązowych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchew
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy.
Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem orientalnym.

1 komentarz: